Tényleg jobb ember leszel a BJJ-től?

Sok sok dolgot hallhatunk a Brazil Jitsuval és a közösségével kapcsolatban, arról hogy miként változtat és ment meg életeket, hogyan hozza össze az embereket és kovácsol egy csapatot családdá. Ezt nem is szeretném vitatni, de ez nem jelenti azt hogy a BJJ közössége hibátlan, mondom is hogy miért.

Kezdjük azzal, hogy a BJJ által jobb ember leszel. Igen, a jiu jitsu sok személyiség formáló és fejlesztő hatással rendelkezik, legyen az csak annyi, hogy jobb formában leszel tőle, nő az önbizalmad vagy akár az hogy leállsz miatta a drogokkal.  Azonban ezekhez a dolgokhoz idő kell, a jitsuban kell hogy legyél egy ideje ahhoz hogy megtapasztald ezeket. Sokan arra használják a BJJ-t hogy ellenőrzött körülmények között éljék ki az agresszivitásukat, ezek őrült módjára küzdenek és próbálják etetni az egójukat minden begyűjtött skalppal, így aztán a vereséggel és az ego éhen maradásával ezek az emberek még inkább veszélyessé válnak önmagukra és a környezetükre. Tehát rövidtávon erre a típusra pont a fordítottja lesz igaz, a BJJ nem pozitív, hanem kifejezetten negatív irányba fogja formálni a személyiségüket. Hosszú távon azonban más a helyzet, ezek az emberek vagy lekopnak, vagy megváltoznak a sokadik pofára esés után, de ez már az edző és az edzőtársak dolga lesz. Vitathatatlan tehát, hogy a mítosz miszerint a BJJ által jobb emberré válhatsz igaz, igaz azokra, akik már gyakorolják a jitsut egy ideje és törekednek a fejlődésre, és megadja a lehetőséget azoknak is akik más céllal lépnek a szőnyegre.

A BJJ közössége általában közvetlen és barátságos, jó hangulatban telnek az edzések, jó a kapcsolat az edző és a diákok között is. Azonban megvan ennek is a maga veszélye, könnyen áteshetünk a ló másik oldalára, és úgy érezhetjük magunkat mintha egy kocsmában lennénk, természetesen ennek megelőzése elsősorban az edző feladata lesz, de a színesövesek példamutatása legalább annyira fontos. Az edző fekteti le a szabályokat, alapozza meg az edzés hangulatát és képviseli az alapvető értékeket és szabályokat. A tanítványok példamutatással fogják őrizni az előbb felsoroltakat, ide tartozik az agresszorok megtorlása vagy az elvárás az írott és íratlan szabályok betartására is.

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×