Milyen kiegészítő edzések segíthetnek abban, hogy elérd céljaidat?

A múlthéten olvastam egy cikket, melyben azt állították, hogy ha jiu-jistuzol, akkor nincs is szükséged más küzdősport vagy harcművészet gyakorlására. Nincs szükség kiegészítő edzésekre, erősítésre és semmi másra, mert a jiu-jitsu gyakorlása a legjobb módja annak, hogy a jiu-jistuban jobbá válj.

Ez talán így is van, azonban akadnak kivételek. Itt az egyik:

Birkózás.

A birkózás remek kiegészítője lehet a jiu-jitsu edzéseknek, de ezt rengetegen figyelmen kívül hagyják. Egyesek szerint a birkózás növeli a sérülés kockázatát, mások szerint pedig csak simán nincs rá szükség.

A valóságban viszont a birkózás előnyei meghaladják a kockázatait.

Tehát, ha még nem tetted meg, akkor itt van, hogy miért lenne érdemes elkezdened a birkózást? Hiszen egy jól sikerült takedown csupán 2 pont...

Tudom, hogy sok ember azt állítja, hogy a BJJ nem a pontokról szól, kivéve, ha egy versenyen vagy. A hatékony földre vitelek tanulása már egy meccs elején eldöntheti annak végkimenetelét. Ha tapasztalt vagy a földre vitelekben, akkor hatalmas előnyt szerzel az ellenfeleiddel szemben. Egy jó földre vitellel kezdeni egy meccset komoly önbizalomat adhat, ami könnyen eldöntheti a mérkőzés kimenetelét.

Önvédelem

Egy birkózó tudásával valószínűleg még felkészültebb és magabiztosabb lennél, ha olyan helyzetbe kerülnél, hogy meg kell védened magad vagy valaki mást. Tudom, hogy a BJJ az egyik legjobb formája az önvédelemnek, de a birkózás komoly segítség lehet, ha valakit le akarsz teríteni a földre és ott is akarod tartani.

MMA

Ha valaha is úgy fogsz dönteni, hogy MMA-ban versenyzel, akkor a birkózás az egyik legjobb eszköz lehet a BJJ földjátéka mellé. A legjobb BJJ-sek az MMA-ban mind birkózással egészítik ki edzéseiket és ők az egyedüliek, akik képesek földre vinni és rákényszeríteni az ellenfélre a játékukat.

Koordináció és biztonság

A birkózás a biztonság érzését adja mikor két lábon állsz és fejleszti a koordinációs készségeidet. Ez egy hatalmas segítség a játékodhoz. Sok versenyzőnek jó a földre vitele, de egyszerűen olyan szinten nem bíznak magukban és a képességeikben, hogy inkább guardot húznak. Mikor a birkózást már több ideje gyakorlod, elkezded meglátni ezeket a képességeidet. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy attól még nem húzhatsz guardot.  

Kondíció

A birkózás a folyamatos nyomás és az állandó erőkifejtés miatt az egyik legjobb állóképesség és erőnövelő edzés a BJJ mellé. Jobb lesz a kardiód, valamint nagyszerű segítség lehet, ha magasabb súlycsoportban szeretnél elindulni egy versenyen.

Ahogy a másik cikkben is olvastam, a jiu-jitsu mindig elsőbbséget élvez, de ha valami extrát szeretnél adni az edzéstervedhez, akkor olyasvalamit kell keresned, ami segít fejleszteni a képességeidet. A birkózás mellett, ami ennek egy nagyszerű módja, még rengeteg más harcművészet vagy küzdősport van, ami a segítségedre lehet.

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×