Hogy melyik pozíciók a legalkalmasabbak önvédelemre a BJJ-ben? Csak figyelj és tanulj!

A jiu-jistu nagyszerű, ha önvédelemről van szó és ezt mindannyian tudjuk. A BJJ diákok pár év alatt olyan szintre fejlődhetnek, hogy bármikor készen állnak megvédeni magukat egy képzetlen személlyel szemben.

A probléma az, hogy a legtöbb ember nem jut ilyen messzire. Valójában a legtöbb ember, aki elkezdi, egy évet sem húz ki a gyakorlásával. A Gracie család is egyetért a probléma súlyosságával és azt mondják, hogy az első dolog amit minden diáknak tanulnia kellene az alap önvédelem. Ezen az úton, ha a diák nem lép le róla, képessé válhat az önvédelemre.

Ez elgondolkodtatott azon, hogy vajon melyik önvédelmi pozíciók a legfontosabbak.

Itt az év válaszom:

  • Mount-menekülések ütéssel.

A mount védése a BJJ-ben egy dolog, de ütéseket is adni hozzá egy teljesen eltérő játékot eredményez. Alsó mount pozícióba kerülni egy éles harc esetén azt jelenti, hogy valami nem úgy sikerült, ahogy elterveztük. Ez a legrosszabb forgatókönyv, így a gyakorlása létfontosságú. Egy utcai állóharc esetén tudnod kell, hogyan billentsd ki az ellenfeled az egyensúlyából, valamint képesnek kell lenni eldobni őt. Emellet tudnod kell még az alap technikákat és fejleszteni kell a csípőmunkát is.

  • Ütések védése fogásban.

Sok verekedés kezdődik egyetlen ütéssel. Megtanulni hogyan védj egy ütést, mielőtt összekapaszkodsz az ellenfeleddel nagyon fontos az utcai szituációk esetében. Ha képtelen vagy a harcot a földre vinni, akkor bajban leszel.

  • Guillotine menekülés.

A képzetlen emberek előszeretettel használnak különböző álló fojtásokat, természetesen teljesen rosszul. Azonban egy erősebb ellenfél egy ilyen fojtással gyorsan véget vethet a harcnak. Ennek kivédésére rengeteg variáció van, szóval legyél biztos benne, hogy legalább egyet tökéletesen tudsz.

  • Hátsófojtás-védelem.

A guillotine mellett a képzetlen emberek gyakran használnak hátsófojtást is, melyek szintén nagyon veszélyesek. Rengeteg hátsófojtás létezik, így kiemelten fontos, hogy ezek felépülését és működését teljesen megértsük.

Végül egy kis szemléltető anyag:

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×